«خدا رحمتش کند. چهار سال پیش که برای دورههای آموزش طراحی اپلیکیشن در یکی از موسسهها ثبتنام کردیم، استادی داشتیم که فامیلیاش رحمتی بود. خیلی آدم باتجربه و خوبی بود. یادم میآید که همه ما، روز اول دفتر و خودکار خودمونو درآورده بودیم تا سریع کدها و دستورات لازم را بنویسیم و بعد در کامپیوتر اجرا کنیم؛ اما برخلاف تصورمان، استاد به جای شروع کدنویسی، به آموزش اصول روانشناسی و تکنیکهای غیرفنی قبل از بیان تکنیکهای برنامه نویسی موبایل پرداخت. در جواب اعتراض یکی از بچهها هم به این روش گفت که شما کدنویسی را میتوانید حدود یک هفتهای با تمرین زیاد یاد بگیرید؛ اما تا وقتی که ندانید که قصد طراحی چه چیزی را دارید و چگونه باید المانها را بر اساس نیاز مخاطبان بررسی کرده و آنها را بسازید، برنامه موبایلتان هیچ ارزش کاربردی نخواهد داشت.»
این جمله را یکی از دوستانی که امروزه خودش استاد برنامه نویسی موبایل شده است، در یک جلسه رسمی بیان کرد.
بهقول دوستمان، طراحی اپلیکیشن بیشتر از اینکه کدنویسی باشد، باید اول از همه به اصول روانشناسی و موارد غیرفنی پرداختهشود.
در واقع اول از همه باید به مسئله تجربه کاربری اپلیکیشن نگاه کرد.
اینکه کاربران شما چه کسانی هستند؟
چه حدود سنی را تشکیل میدهند؟
شما چه خدماتی را ارائه میدهید؟
تکنیکهای قرار دادن المانها در کنار هم چگونه است؟
و هزاران سؤال دیگر که باید همه اینها قبل از شروع کدنویسی شروع شود.
چه عواملی را باید در نظر بگیریم؟
در واقع سؤال هرکسی که به تازگی وارد حوزه برنامه نویسی شده است، این است که چه عواملی را در طراحی اپلیکیشن باید در هنگام تعیین استراتژی در نظر بگیریم. چیزی که ما قرار است در ادامه به شما بیان کنیم. هرچند که فهرست کردن تمامی این موارد کاری غیرنشدنی خواهد بود؛ اما 8 مورد زیر از مهمترین عواملی هستند که طراح و برنامه نویس موبایل باید در هنگام تدوین استراتژی طراحی به آنها توجه داشته باشد.
خواندن مطلب زیر در کنار این مقاله به بینش شما در طراحی کمک زیادی خواهد کرد:
سوالاتی که باید قبل از طراحی اپلیکیشن از خود بپرسید
1. تحقیقات بازار را انجام دادهاید؟
مسلماً هدف یک برنامه موبایل، ارائه خدمات کسب و کار از طریق اپلیکیشن است؛ اما اولین اقدام هر طراح و به ویژه مدیر یک بخش، تحقیقات بازار است. سؤال این است که در تحقیقات بازار و آن هم برای اپلیکیشن باید به دنبال چه چیزی باشیم؟
- افرادی که قرار است از خدمات کسبوکار شما استفاده کنند، چقدر با اپلیکیشن آشنا هستند؟
- آیا اصلاً از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند؟
- رقیبان اصلی شما چه کسانی هستند؟ استراتژی آنها چیست؟ چه نقاط قوت و ضعفی دارند؟
هدف از انجام تحقیقات بازار دو چیز بیشتر نیست:
- اشتباه دیگران به ویژه رقبا و افراد شکست خورده را تکرار نکنید.
- به نظرات و علاقه مردم دسترسی پیدا کنید تا بهتر استراتژی خود را بهتر تنظیم کنید.
2. کارایی
وقتی اسم کارایی میآید، ذهن همه ناخودآگاه به سمت مناسب و کارا بودن برنامه برای کاربران در شرایط مختلف را میدهد؛ اما این همه قضیه نیست. در واقع کارایی فقط به تعامل و استفاده از المانهای اپلیکیشن محدود نمیشود، بلکه بسیاری از موارد فنی هم هستند که برای کاربران اهمیت زیادی دارد که شاید مهمترین آن، مصرف حجم اینترنت در هنگام استفاده از اپلیکیشن است. طراحی برنامههای موبایلی که امروزه حجم کمی از اینترنت کاربر را مصرف کنند، بیشتر از بقیه مورد استفاده و دانلود قرار خواهند گرفت.
3. به دنبال تفاوت باشید
اینکه شما هم قصد ورود کسبوکارتان را به حوزه اپلیکیشن دارید، چیز بدی نیست؛ اما اینکه بخواهید مانند بقیه عمل کنید، شاید خیلی نتواند شما را به موفقیت برساند.
اوایل اپلیکیشنها ابزاری جدیدی برای کاربران بودند؛ اما امروزه هر جا پا میگذارید، یک برنامه موبایل مشاهده میکنید پایه و اساس همه آنها یکسان است. مردم همیشه به سمت فکرهای نو میروند، پس کمی تفاوت در ارائه خدمات خود قائل شوید.
گاهی فقط یک المان جدید و تک در اپلیکیشن میتواند کسبوکار شما را متحول کند.
4. سرعت اپلیکیشن خود را افزایش دهید
کاربر صبر ایوب ندارد. از فکر استفاده از تبلیغات و انیمیشن بیرون بیایید.
کاربر را باید سریع به اصل مطلب برسانید.
مثل اپ های فیلترشکن عمل نکنید که کاربر باید برای وصل شدن صدتا تبلیغ را ببیند.
5. قیمت قرار دهیم یا خیر؟
اگر کسبوکار یا مرکز خدماتی دارید، تعیین قیمت برای دانلود اپلیکیشن یعنی فرار کاربران.
شاید طراحی یک اپلیکیشن در نگاه اول خیلی هزینهبر باشد؛ اما وقتی خدمات و محصولات متمایزی را ارائه میدهید، صد برابر آن را در عرض چند سال به دست خواهید آورد. پس به جای اینکه به فکر دریافت پول از طریق دانلود اپلیکیشن باشید، خدمات خود را متمایز کنید تا کاربران زیادی جذب برنامه شما شوند.
6. از یک پلتفرم شروع کن و بعد به بعدی بروید
برخی از افراد در هنگامی که سفارش اپلیکیشن میدهند، سریعاً جو گیر شده و قصد طراحی اپلیکیشن موبایل اندروید و آی او اس را با هم میدهند. متأسفانه این افراد هیچچیزی به ویژه اینکه آیا کاربران آنها از آی او اس استفاده میکنند یا خیر را در نظر نگرفتهاند و پس از مدتی که میزان دانلود آن نسبت به اندروید بسیار پایینتر قرار گرفت، شرکت طراحی اپلیکیشن را مقصر میکنند.
بهتر است در ابتدا یک پلتفرم را شروع کنید و سپس بعد از دریافت بازخوردها به سراغ پلتفرمهای بعدی بروید.
7. روی برنامه بازاریابی تمرکز کنید
برنامه شما زبانی ندارد که وجود خود را به کاربرانتان اعلام کند.
زبان او، فعالیتهای بازاریابی است که شما انجام میدهید.
استراتژی بازاریابی خود از همان اول تعیین کنید.
این استراتژی بازاریابی باید بر اساس کاربران شما تعیین شود.
اینکه آنها بیشتر در کجا حضور دارند و از چه بسترهایی استفاده میکنند.
8. قبل از ارائه تست کنید
ما هم قبول داریم که شما خدای طراحی اپلیکیشن هستید؛ اما بزرگان برنامه نویسی در دنیا، قبل از ارائه نسخه نهایی اپلیکیشن، ابتدا خودشان چند بار و آن هم در چند شرایط مختلف به بررسی عملکرد اپلیکیشن خود میپردازند و سپس یک نسخه بتا را روانه باز میکنند تا ایراداتی که از دید آنها مخفی مانده؛ ولی برای کاربران اهمیت دارند، پیدا کنند. پس غرور را کنار بگذارید و خودتان چند بار به تست برنامه بپردازید. یک اشتباه کوچک باعث خدشهدار شدن اعتبار شما خواهد شد.
مقاله زیر را به از دست ندهید :
7 دلیل اصلی شکست یک اپلیکیشن موبایل
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد خدمات شرکت و مشاوره رایگان در زمینه برنامه نویسی موبایل با مشاورین شرکت سروش پرداز در تماس باشد.
مشاوره رایگان